Open menu

MKB Bouw Verzekeringsdienst

Wij helpen u graag!
Vragen of meer informatie? Bel 010 - 288 49 92.

Wijzigingen in de zorg 2020

Ook voor 2020 wijzigt weer het een en ander aan de zorgverzekering. In dit artikel zetten we de wijzigingen graag voor u op een rij.

Premie
De verwachting is dat de zorgpremie per maand met ongeveer € 3,- stijgt, dus € 36,- per jaar. Dit is het gevolg van de zorgkosten die al jaren aan het stijgen zijn. De exacte stijging wordt in de loop van het vierde kwartaal bekend gemaakt: uiterlijk 12 november moeten alle zorgverzekeraars de prijzen bekend maken. De stijging is minder fors dan verleden jaar, toen steeg de zorgpremie met gemiddeld € 80,-.

Eigen risico
Het verplichte eigen risico in 2020 blijft € 385,-. Het verplichte eigen risico staat voor iedereen vast en houdt in dat elke volwassene de eerste € 385,- aan zorgkosten, die onder de basisverzekering vallen, zelf moet betalen. Hierna worden de zorgkosten pas vergoedt door de zorgverzekeraar. Kinderen betalen geen eigen risico.

Nieuwe dekkingen in het basispakket
In 2020 wordt het basispakket uitgebreid met de volgende dekkingen:

 • Specialist ouderengeeskunde en arts verstandelijk gehandicapten (onder voorbehoud)
  Eerstelijnszorg door specialisten ouderengeneeskunde en artsen verstandelijk gehandicapten wordt per januari 2020 waarschijnlijk gedekt vanuit de basisverzekering. 
 • Nieuwe medicatie tegen kanker (vanaf 1 september al beschikbaar)
  Bij specifieke vormen van longkanker kunnen patiënten rekenen op vergoeding van de geneesmiddelen durvalumab en abemaciclib vanuit het basispakket van de zorgverzekering. 
 • Middel Fampyra tegen MS in basispakket (vanaf 1 september al beschikbaar)
  Patiënten met Multiple Sclerose hebben in 2020 recht op vergoeding van het geneesmiddel Fampyra. Het medicijn verbetert het loopvermogen van patiënten. Dit gebeurt op advies van Zorginstituut Nederland. 
 • Logeervergoeding zonder opname
  Mensen die ver van huis moeten reizen voor behandeling bij een medisch specialist, maar niet worden opgenomen, krijgen in 2020 recht op een logeervergoeding. De vergoeding bedraagt maximaal € 75,- per nacht op voorwaarde dat er sprake is van minimaal 3 aaneengesloten dagen behandeling. Het gaat alleen om patiënten die recht hebben op zittend ziekenvervoer, bijvoorbeeld mensen die moeten reizen voor behandeling met chemotherapie, nierdialyse, visueel gehandicapten en rolstoelers. De logeervergoeding wordt alleen verleend in plaats van de vergoeding voor zittend ziekenvervoer. 
 • Regeling Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) wordt verlengd
  De subsidieregeling voor de NIPT wordt verlengd, waardoor zwangere vrouwen ook de komende jaren kunnen kiezen voor de NIPT. Er wordt wel een eigen bijdrage gevraagd van € 175,-. 

Geen eigen risico meer voor stoppen met roken
Vanaf 2020 wordt voor rokers een stoppen-met-rokenprogramma aangeboden waarbij het eigen risico niet wordt aangesproken. Tot en met dit jaar mochten zorgverzekeraars hiervoor het eigen risico (€ 385,-) in rekening brengen.

Transparantie medicijnprijzen
Minister Bruno Bruins wil waarborgen dat, ondanks de kostenstijgingen in de zorg, goede medicijnen in de toekomst ook aangeboden blijven worden tegen een redelijke prijs. Daarom heeft hij farmaceutische bedrijven gevraagd inzicht te geven in de opbouw van een kostprijs van een geneesmiddel. Door deze transparantie hoopt hij dat de onderhandelingen met medicijnfabrikanten beter en eerlijker zullen verlopen, waar de patiënten uiteindelijk van profiteren.

Publicatiedatum: 5 november 2019